Cerita Sedih Nowwa di Cherating

11 07 2009

Agak2 citer sedih apa la agaknya tu? Bukan citer sedih yang menimpa Nowwa, tapi citer yg telah membuatkan si Nowwa itu berasa sedih. Nowwa sedih? macam x pecaya plak ek? Ha jangan ingat sekeras2 Nowwa tu, dia tak reti rasa sedih. Tapi biasa la, sedih dia tu takde la sampai berhamburan air mata. Sedih gitu2 je la.

Cerita 1 – Kapten Yang Keseorangan

Dalam ramai2 pegawai yg datang course yg aku organize tu. ada sorang kapten ni.dia ni seorang kapten yg agak veteran la, sbb dia promoted dari peringkat bawahan. xtau la kenapa tiap kali waktu makan esp dinner,slalu dia turun yg paling awal skali, tp turun sorang2. macam xde geng je. padahal setiap orang aku dah atur dok bilik twin sharing. dan setiap kali nampak dia, nowwa akan sedih. “Kesian dia sorang2 je”. Ntah la aku pun xtau. tp sepanjang kursus tu xde la dia x campur org langsung. tapi dia mmg nmpk agak pendiam atau mgkn dia nampak tertekan sbb x brpa paham pebenda yg dia blajar masa kursus tu agaknya. atau mungkin dia sbenarnya xnak dtg course ni, tp disuruh dtg gak.xtau laa…

Cerita 2 – Kambing dan Plastik

Citer ni belaku masa kitorang nak p ronda2 ke kemaman. Aku x brpa nampak apa yg blaku,sbb tgh drive. tapi Nowwa nampak dan trus ckp “Alaa ksiannya kambing tu,dia tgh mkn agaknya…pastu muka dia termasuk dlm plastik. pastu dia x reti nak buang plastik tu. Ksiannyaaa! Camana nak buat ni?” Aiseh, xkn la aku nak patah balik plak semata2 nak tolong buangkan plastik kat muka kambing tu. Last2 aku ckp “Xpe la yang, kang ada la org tolong tu” . Pastu bila kitorg on d way balik, lalu kat jalan tu, dah x nmpk dah kambing tu. Mgkn ada orang dh tolong dia. masa tu pun tgh hujan. mesti tuan dia dah selamatkan dia agaknya….

Cerita 3 – Mat Salleh, Satar dan One Drop Perfume

Masa kitorang tgh menikmati otak2 dan satar di kedai satar Mak Wan (ye ke? ye la tu kot Mak Wan nama dia), yang merupakan antara kedai satar dan otak2 yg terfamous di Kemaman, lalu la seorang Mat Salleh dgn basikal. Mat salleh tu mcm tertarik dgn kedai tu. dia pun dtg dekat, nak tau apa yg ada kat kedai tu. Apa yg membuatkan Nowwa sedih dgn mat salleh tu ialah xde sorang pun yg cuba nak hampiri mat salleh tu dan jemput dia masuk dalam utk makan. mat salleh ni plak dalam usaha dia nak mengetahui apa yg ada kat kedai tu, dia cuba la baca apa2 yg ada tertulis kat kedai tu. Malangnya dia pegi baca ada satu banner iklan one drop perfume yg turut tergantung di situ. Aku x tau la dia paham ke tak apa yg dia baca, sbb iklan tu pun tulis bahasa melayu. tp mungkin dia berasa confuse, tengok dalam mcm kedai makan, tapi iklan pasal perfume. xkan orang kat sini mkn perfume kot. dlm keadaan dia terpinga2 tu, Nowwa yg terkenal dgn keramahan dia pun berasa kesian, dan x smpai hati tngk mat saleh tu. dlm keadaan antara nak tegur atau x mat saleh tu, tiba2 dia berlalu mcm tu je dlm keconfiusan. dan nowwa menyesal x sudah sbb x smpt nak introduce kan otak2 dan satar pd mat saleh tu. nak harapkan org kedai tu, lagi la. harapkan otak2 ngan satar je sedap, tp customer svc, fail.

Cerita 4 – Mak dan Ayah kawin lain

Ni xde kena mengena ngan sapa2 kat cherating tu. tapi pasal satu drama yg nowwa tengok kat tv2. apa tah tajuknya?cari pasal kot. pelakonnya lisdawati dan azri iskandar.diorang ni laki bini,tapi x sefahaman,pastu masing2 kawin lain.kawin lak tu dgn orang yg lg muda.bila dah kawin lain tu terasa la plak pasangan masing2 tu jauh beza dgn bekas masing2. mula la dok teringat kenangan2 manis masa jadi laki bini dulu.pastu buleh plak dok talipon sembang2 citer pasal kenangan2 lepas dan citer pasal pasangan baru masing2. macam biasa la nowwa, bila bab2 mcm ni mula la tersentuh. sedih…layan je laaa…

Tp dlm beberapa citer sedih tu, terselit gak satu citer misteri. jeng..jeng..jeng. citer pasal satu couple misteri yg kitorang xtau apa masalah diorang ni. Diorang ni kalu x salah aku hanya berada di hotel tmpt kitorang duduk tu pada hari khamis kot kalu x salah aku. kali pertama masa kitorang selisih ngan diorang tu, sikit pun x snyum ngan kitorang, kitorang ni punya la mesra yang amat dgn senyuman semanis cuka eh gula snyum kt diorang, tapi x dibalas. menonong je dgn muka toya diorang tu. mat saleh pun pandai snyum kat aku. dah tu plak diorang bila bejalan,si laki jalan depan, si bini dkt 3 meter kat belakang. andaian kitorang, diorang ni mungkin baru lepas gaduh agaknya. lepas pada tu ada dua kali lg kitorang berselisih ngan diorang tu. sama gak jadinya mcm masa 1st dulu.

Tiba2 masa pg jumaat, last day aku kat sini,masa tu aku ada dlm kelas.nowwa plak baru lepas bfast.dia on d way nak balik bilik. tiba2 terselisih dgn si bini.pompuan tu tiba2 nak pinjam phone bini aku sbb nak buat kol ke kuantan katanya.walaupun tekejut, nowwa cuba gak cakap ngan elok2 kat pompuan supaya cuba kol drpd bilik dia.bukan nowwa kedekut x nak bg pinjam hp dia, tp risau la kan, dah la pompuan tu penuh dgn misteri. ntahnya dia ada niat nak pukau nowwa ke apa ke. Pompuan tu berkeras nak gak hp tu,dia kata dari bilik xleh buat call out. ntah la, xkan la x penah tdo hotel pompuan tu. smua org tau kalu guna phone hotel nak buat local call tekan je no 9.

yg heran lg tu,dia nak buat kol, tp x ingat apa no yg dia nak kol tu. Gila ke?kalu dah x ingat no, guna la tepon canggih mana pun, tetap x leh kol punya. puas la nowwa mengelak drpd xnk bg hp dia kat org tu. dicakapnya hp dia xde credit la, dia suruh org tu guna public phone la, suruh dia mntk tlg kat reception la.tp dia tetap berdegil nk kn hp nowwa tu. dan mcm yg korang tau, nowwa kalu dh kata ‘no’, ‘no’ la jawabnya. “mintak maaf la kak, x dapek den nk nolong akak”, dia pon blah. hish x paham tol aku. mmg misteri sungguh.ntah mana la dtgnya pompuan tu…..


Actions

Information

One response

13 07 2009
nowwacute

heheeh..lawakla plak bila dah baca ni..msa tu rasa sedih..haha..teringat kambing tu…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: