Satu Game & 4 Mata Lagi

11 05 2009

Tinggal satu game je lg utk MU mempertahankan kejuaraan Champions League – lawan Barcelona masa final 27 Mei 09 kat Rome nanti. Hari Rabu lepas dah confirm MU masuk final selepas menang dgn Arsenal kat Emirates 3-1. semua orang tau bukan senang nak kalahkan Arsenal kat Emirates. Tapi sekarang x lagi. Ari tu pun dah ada team yang x berapa kuat menang kat situ. Tak silap aku Stoke pun penah menang kat situ. Semalam pun Chelsea baru je kalahkan Arsenal kat situ gak, 4-1 lagi tu. So ternyata la skrg, antara Arsenal ngan Chelsea sapa sebenarnya lebih layak ke final Champions League. Kira Arsenal kalah pada MU ari tu bukan sbb nasib tp sebab Arsenal memang x layak. Chelsea plak, x layak sbb nasib. Chelsea ngan Barca sama2 kuat. Cuma silap Chelsea satu je, terlalu bertahan masa 1st game kat Nou Camp, sepatutnya diorang kena score at least satu gol, supaya Barca x ada kelebihan away goal. memang kebanyakan team bila main dlm perlawanan sudden death,diorang akan cuba at least draw bila main away, tp dalam game yg menggunakan away goal rule, goal masa main away adalah sangat2 penting. So sama ada team tu menang, kalah atau seri masa main away, dah x penting lg, yg penting berapa banyak gol dia score. Itu pada pendapat aku la, xtau la orang lain. Tapi dh berapa banyak team yg kecewa bahana away goal rule ni.

Apa-apa hal pun aku harap MU dapat kekalkan momentum sekarang sampai ke final Champions League nanti. Antara MU & Barca, MU dah menang Champios League ni 3 kali (1968, 1999, 2008), Barca baru 2 (1992, 2006). Apa? nak suruh MU bg can Barca menang kali ke-3? Sori…English club yang paling berjaya dalam Champions League setakat ni ialah Liverpool yang dah menang 5 kali (1977, 1978, 1981, 1984, 2005). So xkan MU nak tertinggal jauh belakang Liverpool? At least pun menyamai pencapaian Liverpool menang 2 tahun berturut2 (1977-1978).

Lepas game dgn Man City semalam, MU dah kembali 3 mata depan Liverpool dan masih ada 3 game lagi berbanding Liverpool yang ada 2 game je lagi. Ari Rabu ni MU akan turun lawan Wigan kat JJB Stadium. Wigan mungkin masih kecewa lepas kalah pada West Brom Sabtu lepas. So ni can baik utk MU menang. Kalu menang MU dah 6 mata depan Liverpool. So bila dua2 team dah tinggal 2 game je lagi, MU hanya perlu seri dalam salah satu drpd baki 2 game tu utk retain the league title..heheheh. Utk menang 5 piala mmg dh xde harapan, tp utk menang 4 masih bole lagi. 2 dh dapat, tinggal lg 2…


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: