Glory To The Brave

22 04 2009

glory_to_the_brave1Inilah album pertama Hammerfall – band power metal dari sweden yg aku memang kemaruk sungguh. mcmna aku boleh suka dgn hammerfall nih? perkenalan aku dgn hammerfall ni pun blaku secara x sengaja sbnrnya. x mcm band2 metal faveret aku yg lain,yg diperkenalkan oleh member aku Arif Rahman Hakim (juga merangkap pakcik aku sbb bapak dia spupu mak mentua aku.kehkeh), hammerfall sbenarnya diperkenalkan pada aku oleh sorang tokey kedai cd kt pertama complex.

Masa tu dlm tahun 1998 kot, aku masa tu tngh ada training kat PUSWATAN, Ipoh, tp ada satu weekend tu aku dpt cuti so aku pun turun KL. Tujuan aku dok merayau kat PC tu sbnrnya sbb nk cari kaset Iron Maiden yg baru,aku x ingt sgt la album apa yg aku dok cari masa tu, Virtual XI kot. Jd bila smpai kt kdai tu, aku mintak kaset Iron Maiden tu, lepas dngr sket lagu2 dia, aku pon suka, aku beli la.

Tp biasa la Cina kan bila org beli kt kedai dia, dia xkn puas ati kalu kita beli 1 brg je, dia msti nk kita beli lg. dia pun introduce kat aku Hammerfall ni, “ni pun main mcm iron maiden gak” dia kata. siap bg pra dengar lg. disebabkan masa dengar lagu “Dragon Lies Bleeding” tu dah mmbuatkn aku suka, aku pun sambar satu.

Ni lagu2 yg ada dlm album tu:

  • The Dragon Lies Bleeding
  • The Metal Age
  • HammerFall
  • I Believe
  • Child Of The Damned
  • Steel Meets Steel
  • Stone Cold
  • Unchained
  • Glory To The Brave

Line up masa album tu:

1st-album_line-up

Joacim Cans – lead vocals and background harmonies
Oscar Dronjak – guitars and backing vocals
Fredrik Larsson – bass guitar and backing vocals
Glenn Ljungström – guitars
Jesper Strömblad – drums

Dlm 5 org tu, cuma Joacim dan Oscar je ada lg skrg ni. lain smua dah posting..eh x la diorang tukar band lain la. x salah aku Jesper Stromblad tu dah masuk balik join In Flames kot. mgkin dia rasa x sesuai dgn jiwa dia agaknya sbb Hammerfall main power metal, dia lagi suka death metal.

Lagu2 yg aku paling suka dlm album ni: Dragon Lies Bleeding, I Believe & Glory To The Brave. tp I Believe dgn GTTB tu mcm lbih kpd slow rock la. tp ok la.

Apa yg menarik psl hammerfall ni, suara vokalis dia yg lunak dan x garau, walaupun masa nyanyi lagu2 bernada tinggi. muzik dia pun best, tp album2 yg kmudian drpd ni lg best. sbb masa tu stefan elmgren dah join hammerfall.

Gmbr lembaga yg pegang tukul besi besar tu boleh dikatakan sbg Hammerfall punya maskot, lbh krg mcm si Eddie yg jd maskot Iron Maiden la. dlm stiap cover album hammerfall msti ada mamat yg pegang hammer tu dgn mcm2 gaya.


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: